Bra böcker

Skulle vilja lista litet av de böcker som jag regelbundet vänder mig till eller gett mig en kick att läsa. De kommer att listas allt efter som jag känner för att lägga till på sidan, ingen inbördes ranking alltså.

Harold McGee “On food and Cooking”

Att verkligen förstå vad som händer i livsmedel vid tillagning, köp den.

CIA, “Professional Chef”

Kokboken, läroboken som ligger till grund för utbildningen vid Culinary institute of America. Mycket metod, en hel del recept.

Michael Ruhlman, “Charcuterie: The Craft of Salting, Smoking, and Curing

Har man som jag en fallenhet för korvar och torkade skinkor så finner man en hel del i denna, jag har lärt mig att göra eget bacon (riktigt enkelt) som slår det mesta av std. produkterna. Medförfattare till dennabok är även Thomas Keller, ägare och kökchef på “The French Laundry” utanför San Fransicso, en av världens bästa restaranger.

Michael Ruhlman,
“The making of a chef”
“The soul of a chef”
“The reach of a chef”

En triologi om kockar i yrket, deras utbildningar, bakgrunder och approach till yrket. Bra läsning som emellanåt inte går att släppa ifrån sig.

Ferran Adria, “El Bulli 2003-2004”

En present från en god vän som verkligen chockade mig då jag hämtade paketet. Tog ett tag innan jag lyckades övertyga mig själv om att jag inte beställt dessa svindyra kokböcker. Efter man tittat och läst i dessa kommer man aldrig att se på mat med samma ögon igen, finns en dokumentär av Anthony Bourdain, Kitchen Confidential, som heter Decoding Ferran Adria. Denna ger en bild av denna man och hans fantastiska restaurang, problemet är abar att man kan glömma att käka där, väntelistan räcker nog i hundra år men skulle man ha tur att få ett bord är det inte oöverkomligt dyrt även om det svider till mer än en vanlig lunch.

Michael Ruhlman, The Elements of Cooking: Translating the Chef’s Craft for Every Kitchen.

Michaels nya bok som skall vara en slags metodbibel som kan appliceras på alla typer av matlagning och kök. Som Svenska skrivregler fast för kockaroch kök, kommer inte förrän 15 november men är redan beställd på Amazon. Skall återkomma när den är läst och använd.

Håkan Fällman, Kött

En underbar bok av en som vad kött är och hur det skall behandlas och bedömas. Han har samlat en grupp med duktiga kockar som bidragit med en del recept och tips. En bok som passar alla som äter kött, oavsett vilken nivå de befinner sig på.

Nathan Myhrvold, Modernist cuisine

Före detta chef på Microsoft, forskare, underbarn  som ger sig den på att skriva en sjuhelsikes kokbok, 2500 sidor, 20 kg och så vidare. Skall bli spännande att se detta verk, kommer i mars 2011.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.