Kombiugn

Dito Mini CombiLänge sedan sist, men jag har lovat mig själv att denna blog inte skall bli en börda. Finns det inget att skriva så blir det så. Nu finns det en kombiugn i hemmet. En Electrolux Dito Mini Combi, en mycket liten ugn som tar GN 1/2 och är väl egentligen utvecklad för ren cateringverksamhet då den är helt kapslad och går på 220 V med vanlig stickpropp och med en integrerad vattenbehållare för ångan. Den klarar 2 nivåer av ånga, varmluft och sedan det unika kombinationen av ånga/varmluft upp till 200C. I Modernist Cuisine så pratas det mycket om kombiugnarnas överlägsenhet, men för hemmabruk finns nästan bara denna som känns rimlig till priset. Att sedan hitta den på Blocket för 2000:- var ju en chansning, men efter hjälp från vännerna Michael och Mikael så kom den ner från Stockholm och befanns vara i ett oväntat bra skick efter att jag rengjort den.

Igår var det provkörning med kyckling, 2 st kycklingar från Widerbergs litet rapsolja och senap på ytan och senad salt och peppar. 50 minuter i kombiläge på 200C gav en av de bästa kyklingupplevelserna på ett tag, att en ugn kan göra den skillnaden trodde jag inte. Nu skall jag prova med bakning i kombiläget, grönsaker i ångläge och vad jag kanske är mest spänd på fisk i läge “mild ånga”.

Vem är sugen på att bjuda in sig på testmiddag ?