Skinkstek special och Parmafocaccia del 1

Söndags middag, gott med en fläskstek men just att få in våren i den var dagens tanke nöt. Det blev äpple och calvados som fick ligga som grund för följande experiment.

Finhackat rökt sidfläsk från Klågerups Chark, en av Skånes bästa på fläskkött, som stektes kraftigt, sedan i med ett krossat äpple och en rejäl dos med calvados. Detta fick koka ihop och sedan salt, five spice och extra kanel. Detta stoppade jag med torkade katrinplommon under svålen som jag skar loss till hälften, denna stek var köpt i Danmark så hela svålen var snittad i centimetertjocka skivor. Ovanpå svålen salt och peppar endast.

IMG_9035.jpg

Till detta blir det “koktångstekt” potatis. En traktörpanna med 2-3 cm vatten och ett lager med små röda tunnskaliga potatisar får koka under lock till vattnet är borta, precis innan i med smör och salt och sedan sänkt temp så får de sakta stå och steka en yta, de blir krämiga som en kokt potatis med en stekt yta. Fungerar bara.

IMG_9034.jpg

Satte en deg imorse för att göra ett focaccia, tanken var först att hitta nässlor och lägga detta i mitten med parmesan, men sedan kom en ny idé. Parmaskinka med parmesan och sedan kom Katarina på pricken över i, ruccolasallad. Så det ni ser på bilden är fyllningen innan locket kommer på. Sedan bara skall detta bara jäsa stort och fluffigt, pressa hål med fingrarna, på med flingsalt och peppar och när det kommer ut vår underbara olivolja från Viola och Lotfi, direktimporterad från Sicilien.