Skärmaskin

De skärmaskiner som erbjuds konsumenter i sverige är riktigt kass. Instabila med tandade blad som mer river sönder än skär, omöjligt att få riktigt tunna skivor, och svåra att hålla rena. Jag gav snart upp denna typ av produkter och började leta efter små begagnade proffsmaskiner, det var inte lätt alls. De få som dyker upp på Blocket är antingen stora, dyra eller utslitna, eller alla tre på en gång. Att hitta en tillverkare som har dessa små maskiner gjorde att jag sökte i italien, italienarna är små figurer som vill ha tunna skivor och små maskiner har jag hört.

Sirman är en stor tillverkare av alla typer av maskiner, och i deras utbud finns denna pärla, Topaz 220. 220 står för diametern på kniven, hela maskinen är byggd i gjuten aluminium och är “på riktigt”. Tar ingen stor plats, ett krav eftersom den alltid skall stå framme (konsumtionen av charkuterier är stor i familjen), och lätt att hålla ren. Den fick inte kosta allt för mycket, men jag räknade med dubbla priset på vad de dåliga konsumentmaskinerna kostar.

Har redan provat den med litet Coppa di Parma och litet Serranoskinka, flortunna skivor blev det. Jag är riktigt nöjd, nöjd på riktigt.
IMG_4856.jpg