Sous-vide — Utan Luft

Sitter ofta och letar på Ebay i tyskland efter laboratorieutrustning till köket. En mycket avancerad doppvärmare är det jag leter efter, en värmare som pumpar runt vatten i ett vattenbad och håller en väldigt exakt temperatur. När jag väl hittar denna skall jag bara hitta en vakuummaskin också. Att vakuumförpacka livsmedel både för tillagning och förvaring är faktisk en riktigt bra idé.

Att slänga in en lammfilé med litet olja och kryddor i en vakuumpåse och sedan låta den ligga och värmas sakta i 62C vatten, och precis innan servering få en yta i ett varmt järn kommer att få fram smaker som annars kan vara svåra att finna. Ett annat recept var att låta potatis ligga och dra i vatten vid 65C , tydligen är det så att vid denna temperatur kan du pumpa in max med vätska i stärkelsekornen i potatisen, och om du sedan gör ett mos på detta kommer du att få en riktigt bra konsitens och förhoppningsvis smak som lyfter.

Så det är bara att fortsätta att leta, det finns förstås speciella makiner för just mattillberedning, men ett pris på 10 000 DKK ex. moms är kanske litet styvt just nu. Ta en titt på ICC där kan man finna coola maskiner, men med en häftig prislapp.