Bakning och köksmaskiner

Har en deg som sitter och jäser ett par timmar, det är en “Lean dough” som jag gjorde med den poolish sedan igår. Fick en vildjäst av brodern som han hade gjort av druvor från sin trädgård, verkar som om den skall fungera. Skall försöka mig på Manitoba Baugetter som de som finns på Klostergatans Vin & Delikatess. Dessa små tunna bröd är supergoda, köp om ni inte provat dem.

MUM7300.jpg
Degen åker för tillfället karusell i min svindyra köksmaskin från Bosch, en MUM 7300. Köpte den för ett par år sedan, mest efter att ha scannat marknaden och en riktigt bra test i tidningen Land, jag tänkte att de stora köttuppfödda tanterna på landet de vet minsann vad en köksmaskin skall klara av. Men icke, den tanten som testade denna maskin fick nog fan ett helt kök av Bosch för maskinen suger, den suger djupt. Om du känner att dina degar inte åker tillräcklig med karusell då skall du köpa den, annars skall du ha en maskin som typ Kitchenaid som har en asymmetrisk degkrok som verkligen knådar degen. Kanske är sms lån något som kommer fortsätta växa? En tanke jag hade bara.

Jag har försökt alla knep för att få den att verkligen knåda en deg, men den bara sätter sig i mitten och åker runt. Det går ju klart att slänga i så mycket mjöl att den kan bli hjälpligt knådad, men det blir stenhårt bråd, inget för veka degar alltså. Var till och med uppe och pratade med Hallbergs, den dyra affären som man bara kollar in saker i innan man köper de någon annanstans, han påstod att den knådade bäst av alla maskiner och att han aldrig haft några problem. Om ni vet vem jag pratar om så kan ni inse att han bakar nog inte med någon reguljäritet.

Jag hoppas på att Cuisinart skall släppa sin nya maskin för 220volt, då blir det en sådan eller en av Kenwoods Major maskiner, de har det mesta man behöver.