Smide med Lamm

Smidesevent igår, ett av teamen från firman 12 pers. Det mesta klaffade precis som det skulle, och inga allvarliga skador vare sig på oss eller lokalen. När alla kom, 17.45, så blev det grillad fläsksida kryddad med en egen variant av “5 Spices”, hårt grillat med riktigt knaprigt skinn. Till detta öl, bröd (Italiensk från Mormors) och Sweet chili, skall nog vidarutveckla detta till ett pitabröd med fläsk och litet sallad kanske.

Fläsk alá Peking

Efter smidet blev det middag, ca. 20.20, med lammculotter som var låtempstekta till 60C och sedan grillade. Fick en nästan perfekt glödbädd på den franska kolen som blev kvar från i somras. Otroligt vilken skillnad det är på kol, det kan man knappt tro. Lammet var bara kryddat med timjan, och fick en otrolig mörhet, vissa bitar var så att det smälte i munnen bokstavligen. Till detta Butternutpumpa som rostades med litet grädde och min trogna barbequesås som alltid fungerar till lamm. En stabil sallad med litet russin och nötter ovanpå isbergs, gurka, parika och tomat fick komplettera.

Lågtemp lamm

Efterrätten blev en nyhet, började med att karamellisera ca. 50-50 av farin (den riktigt klibbiga danska typen) och vanligt socker. Sedan i med grädde för att få en riktigt rik kolasås och sedan var det i med en näve finhackad färsk rosmarin som fick koka ihop. Sedan rörde jag bara i ett gäng med skalade klyftade Belle de Boscoop. Detta smakade helt ok men skulle kunna ta litet svartpeppar och till nästa gång göra litet glass med flytande kväve kanske.

Äpplen med rosmarin

Till detta drog vi upp ett gäng med espresso och det kanske inte varit fel med en Tokajer eller kanske ett bra Eiswein. Men på det hela taget en mycket lyckat arrangemang, och trevligt gemyt i alla enkelhet.

Till Bords