Knivar

Lämnade in mina knivar för slipning och polering, man behöver polera gamla kolstålknivar litet dåd och då, de blir helt gråa annars. Det verkar som om man inte längre kan köpa dessa knivar, de skall tydligen vara förbjudna av EU för användninga i kök etc. och då försvinner en stor del av marknaden.

Jag fick min första Sabatier kolstål av min pappa, han tyckta nog att det var bäst att jag hade den då han lyckades tappa den en gång och den satte sig i vaden på min mamma med besök till doktorn som följd. Efter detta var han nog inte helt bekväm med den, den blir sjukt vass vid rätt slipning och har skalat av en del kött och skinn även på mig. Det är en klassisk kockkniv på 20 cm ur serien Sabtier Professional.

De andra 3 jag har av samma material är också Sabatier men bara präglade i handtaget, detta kan innebära att det är 2:a sortering eller bara att de är gjorda i närheten av eller att de är helt äkta, det vet man inte så noga. Dessa känns som om de är från typ 60-talet, hittade dem i en låda med bråte på en auktion hos Björnssons i Lund och la ett bud på 1500:- för hela lådan, att köpa knivar som dessa på ex. Ebay är svindyrt så jag tyckte att högre än så ville jag inte gå. Glädjen stod högt i tak då jag fick hela lådan för 325:-, ett så kallat klipp och 3 riktigt unika knivar. En kockkniv på 23cm, en liten med flexibelt blad och en lång förskärare som sedan dess skurit ned en och annan stek.

Stället som jag slipar mina knivar på heter HWL och ligger i Ködbyen i Köpenhamn, klart värt ett besök. När man lämnar in knivarna hamnar de i en kartonglåda som skickas ned i de undre regionerna av butiken för slipning och sedan dyker de upp igen i denna “knivhiss”, man vill nog inte veta vad som försiggår i denna källare men knivarna blir vassa i alla fall.

Sabatier Knivar