Tryckkokare

Idag blev det kalops i Nils-Johans Lisa som den heter min älskade tryckkokare. Hittade den för 40:- på loppis i stort sett helt oanvänd med originalhäftet till på köpet. Helt plötsligt öppnades en värld av av mat som kalops, dillkött, grytor som mat efter jobbet och inte långkok under helgen. Man betvingar segt kött på 20-25 minuter under tryck, till och med en stek har jag provat med, fast den brynte jag upp innan för att få litet bra yta och goda smaker med.

Senaste blev faktiskt potatis, var på Kulturens potatisdag (trevligt men litet smått med bara ett fåtal utställare) och köpte på mig Charlotta som visade sig vara modern till Amandine som är min absoluta favoritpotatis. Dessa skulle kokas till dottern då mina potatisbullar inte föll på läppen, nåväl fram med häftet och kollade upp potatis, den skulle kokas i 10-12 minuter. Kan detta verkligen stämma ? Skam den som ger sig och 12 minuter senare perfekt kokade potatisar, total smak och konsistens som smör. Skall alltid försöka koka potatis i tryckkokaren, men skulle behöva en till. Tänk att köra ihop en kalops med kokta potatis till på 30-35 minuter, det tar ju nästan längre tid att värma upp ugnen och köra in frusna halvfabrikat, detta väcker ju en tanke.

Skall upp tidigt imorgon och gå på loppisen på Esplanaden, hoppas på att skaffa fler tryckkokare. Lisa är gjord i tjockt rostfritt gods, kopparbotten och ett lock i hård aluminium, med säkerhetsventiler som inte kan kärva eller blockeras. En kanonprodukt som slår det mesta jag sett i affärerna med bred marginal även om jag skulle betalat 1000:- vilket verkar vara priset på en tryckkokare idag.

Nilsjohan Lisa