Ekoköttsvegeterian

Alla som känner mig kan nog inse att vegetarianism är inget för mig. Snittet i Sverige är 75 kg kött pp/år och det känns som om jag och familjen äter för ett gäng vegeterianer också. Men att välja bort det dåliga köttet och därigenom sätta press på producenter och uppfödare är en sak man nog borde kunna ställa sig bakom. Man kan ha en rent egoistisk inställning till detta, bara för att äta godare. Massproducerat kött från fågel och fläsk smakar ofta fan, och i alla fall jag har tröttnat på att betala överpris på kött från gamla mjölkkor. Att välja bort dessa produkter ger nu nästan den effekten som också många vegetarianer vill, nämligen att den osunda djurhållningen skall bort, om man kan åstadkomma detta och dessutom få på köpet bättre produkter är ju en sak att kämpa för.

Köpte för ett par dagar sedan kyckling på AG, färsk kyckling med en glad kycklingfarmare på som vinkade. Ett pris på 29.95/kg var ju helt ok och in i ugnen med kluvet ryggben och utfläkta, salt peppar och penslat smör på bröstsidan, ca. 40 min och 250C senare kom det ut kyckling som smakade som när man var liten, allt gick åt framför allt det krispiga skinnet som normalt alltid blir över. Det var en riktigt bra kycklingprodukt, vet dock inte hur “eko” den var, men att jämföra smakmässigt med dessa stackars infrysta kycklinfileér som marinerats, pumpats upp, och sedan styckfrysts går inte. Det är som om dessa kom från ett helt annan djursort.

Perfekt oxkött kan vara svårt att finna, det som jag oftast köper är Limousine och det är bra på riktigt, men dyrt. Har man varit i närheten av så bra kött är det inte svårt att välja bort dåligt kött. Med oxkött blir kvaliteten så tydlig, både vad det gäller smak och struktur, det är dessutom lätt att lyckas med. Kommer snart att skriva mer om Limousine köttet som jag köper hos Villes Varumarknad i Torna Hällestad.

Jakten är nu igång att finna riktigt bra fläskkött, en glad gris som fått ränna runt i skogen och käka såsom grisar skall käka, litet allt möjligt. Att från denna göra korv, eget bacon ett par stekar och kanske prova på att lufttorka en skinka är projektet för det närmaste kvartalet, skall återkomma snart hoppas jag.

Så med den bakgrunden börjar jag fundera på att bojkotta all fryst dålig kyckling, allt blekt svettigt fläskkött och segt överprisat oxkött. Det känns som om det borde vara lätt att få med folk på detta, de flesta jag pratar med är trötta på att lägga en massa tid på att få dåliga produkter att smaka bra.