Persisk mat

Då vi varit i Seattle och hälsat på Kicki och Mark har alltid den persiska maten varit med på menyn, dessa fantastiska grytor och risrätter hade fram tills dess helt undvikit mig. Snabbt hemma från Seattle förra sommaren inköptes persisk kokbok “The Legendary Cuisine of Persia” från Amazon, sedan var det igång.

Första rätten var typ bara ris med en “botten” av potatisskivor, att ris kan få sådana smaker utan att egentligen smaka något är underligt, men gott. Snabbt vidare med att göra varianter av detta ris med nötter och olika torkade frukter och även kyckling, allt fungerar riktigt bra och slukas av familjen. Oftast till denna mat blir det en sås på turkisk yoghurt med krossat torkat lime och torkad dill, en härlig syra som kontrast till riset.

Körde även litet kalvrätter i tryckkokaren med mycket dill, blev typ som persiskt dillkött med ångat ris till. Kan bara rekommendera denna kokbok och även det persiska köket med allt vad det erbjuder.